6. fejezet - Multimédia megoldások az oktatásban

Tartalom

Szerzői rendszerek

Szerzői rendszerek

A szerzői rendszerek olyan szoftverek, szoftver rendszerek, melyek lehetővé teszik , hogy a felhasználók programozó ismeretek nélkül készítsenek olyan komplex tartalmakat, melyek egyszerre tartalmaznak animációkat, grafikákat, hangokat és mozgóképet. A szerzői rendszerek elsődleges feladata, modern multimédiás elemekkel kiegészített tanulási tartalmak létrehozása, melyet akár az interneten, akár egyszerű adathordozókon (CD) eljuttathatók a tanulni vágyókhoz

A szerzői rendszerek fogalma kellőképpen általános, sok forrás idesorolja az egyszerű HTML szerkesztő programokat is, más forrás csak a komplex multimédiás szerzői rendszereket és az e-learning tananyagszerkesztőket említi.

Az első csoportba sorolhatók az olyan alkalmazások, melyek viszonylag alacsony interaktivitást biztosítanak a felhasználó felé, és viszonylag alacsony a komplexitásuk. Idesorolható az egyszerű Microsoft PowerPoint, a HTML szerkesztők, és a Dreamweaver.

A rendszerek egy már magasabb szintjét jelentik a multimédiás szerzői rendszerek. Ezen alkalmazások segítségével bárki készíthet multimédiás elemekben gazdag, interaktív e-learning-anyagokat. A drag&drop technika használata felgyorsítja és egyszerűvé teszi az oktatóanyag elkészítését. Ezen alkalmazások egy olyan vizuális felülettel rendelkező multimédiás oktatóanyag-készítő szoftverek, amelynek segítségével látványos e-learning tananyagokat és alkalmazásokat hozhatunk létre. Egyszerűen ötvözhetik a képeket, hangokat, animációkat, szövegeket és a videókat egy lenyűgöző, multimédiás elemekben gazdag oktatási tananyagban. Az alkalmazások számtalan előre elkészített sablont, scriptet tartalmaznak, melyek segítségével tovább egyszerűsíthető tartalmak elő állítása. Az eredmény terjeszthető az interneten, intraneten vagy akár CD-n - minden platformon konzekvensen kiváló minőségben. Segítségével figyelemmel kísérhető a tanulók tevékenysége és fejlődése a beépített adatbázis-összekötő és adatkövető rendszerrel, növelve ezzel az oktatás hatékonyságát. Ezen rendszerek már támogatnak számtalan az e-learning területén elfogadott szabványt is (SCORM), de az előállított tananyagot közvetlenül futtatható (EXE) formátumba is előállíthatjuk.

Ilyen alkalmazások:

  • Lectora Professional Publishing Suite

  • Macromedia Authorware

  • ToolBook II Instructo

A szerzői rendszerek legmagasabb szintjét az olyan LCMS rendszerek jelentik, melyek a multimédiás szerző rendszerek eszközein túl támogatják a tananyagok verzió kezelését a csoportmunkát, és sok esetben programozási eszközökkel is kiegészülnek.