7. fejezet - A Moodle keretrendszer ismertetése

Tartalom

Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment
Moodle tesztrendszer telepítése
BitNami Application Stacks
Moodle szerepkörök és felhasználók
Szerepkörök
Felhasználók hozzáadása
Moodle kurzus
Kurzuskategóriák
Kurzus létrehozása
Moodle tesztek
Moodle bővítmények
Java appletek és flash animációk
Java applet és Flash animáció hozzáadása a kurzushoz

Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment

Ezen fejezetnek nem célja a Moodle keretrendszer teljes, részletes bemutatása, hiszen a rendszer nagysága és komplexitása miatt egy ilyen bemutatás terjedelmét tekintve a teljes jegyzet sokszorosa lenne. Célunk, hogy oktatók által leggyakrabban használt elemek bemutatásra kerüljenek. Illetve, hogy a jegyzetben szereplő példákat a legegyszerűbben kipróbálhassák. Számos intézményhez köthető és intézményektől független tanári kézikönyv érhető el a világhálón, ezek a következők: [18] [19] [20]

A Moodle egy ingyenes, nyílt forráskódú e-learning keretrendszer, melyet GNU/GPL licensz hatálya alatt terjesztenek. A Moodle ingyenességének, igényességének és a mögötte álló közösségnek köszönheti, hogy napjaink egyik legmeghatározóbb e-learning keretrendszere. Osztályozásával nem is próbálkoznánk, magát sokáig CMS-ként említette ám valójában mindig is LMS (Learning management system) vagy sokkal inkább VLE (Virtual Learning Environment) volt.

A Moodle népszerűsége vitathatatlan. Saját oldalán folyamatosan közli a regisztrált oldalak alapján készített statisztikákat. Ezen sorok írásának pillanatában (2014. március) 235 országban 68 356 regisztrált portál, 7 054 685 kurzusain 67 714 360 felhasználó és 1 155 563 tanár lép kapcsolatba egy Moodle rendszerrel. A regisztrált portálokon 62 848 156 tananyag érhető el, és ezekhez a tananyagokhoz 168 594 963 tesztkérdés készült. A telepítés során a portálok regisztrációja opcionális, így ezek a megdöbbentő adatok valójában csak töredékei a valóságnak.