Moodle tesztrendszer telepítése

Figyelem

A következő fejezetben a Moodle telepítésének egy lehetséges módját írjuk le. A legegyszerűbb megközelítést írjuk le, hiszen célunk nem egy éles oktatási rendszer telepítésének leírása, hanem egy olyan tesztkörnyezet kialakítása, mely segítségével kipróbálhatóvá válnak a következő példák.

Egy valódi, éles rendszer telepítéséhez az útmutatót a következő linken találjuk: http://docs.moodle.org/26/en/Installing_Moodle

A Moodle keretrendszer klasszikus LAMP alkalmazás. A használatához elsődlegesen Linux operációs rendszer, Apache webszerver, MySQL adatbázis szerver és PHP nyelv szükséges. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak ezeken a platformokon használható, más operációs rendszerek (Windows, Mac OS X), webszerverek (IIS, lightttpd, nginx, cherokee, zeus és LiteSpeed) és adatbázis szerverek (MySQL, MariaDB, PostgreSQL, MSSQL, Oracle) is szerepelnek a támogatott eszközök listáján. Ezeket a komponenseket külön-külön is telepíthetjük és konfigurálhatjuk, ám léteznek olyan megoldások, amelyekkel ezt elkerülhetjük. Ilyen az XAMPP, a WampServer de még ezeknél egyszerűbb megoldást nyújt a BitNami Application Stacks.

BitNami Application Stacks

A Bitnami segítségével relevánsan leegyszerűsíthetjük a népszerű alkalmazások telelpítését és a hozzájuk tartozó infrastruktúra kialakítását. Egyetlen telepítőcsomagot kell letöltenünk, mely segítségével nem csak az alkalmazás, hanem az alkalmazás futtatásához szükséges függőségek (webszerver, adatbázis szerver, PHP) is telepítésre kerülnek, valamint a telepítés során a használathoz szükséges alapbeállításokat is megtehetjük.

A BitNami használatát a következő videó mutatja be. (

) (Leírás)

A Bitnami segítségével egyelőre alapértelmezetten csak angol nyelvű Moodle szerver telepíthető. A nyelvi beállítások módosítása azonban a telepített szerveren igen egyszerűen elvégezhető. Az egyszerűség kedvéért a szükséges módosításokat a következő videón mutatjuk be:

) (Leírás)