Moodle bővítmények

A Moodle minden funkcióját bővítményeken keresztül valósítja meg. Az Moodle weboldaláról letöltött csomag tulajdonképpen nem más, mint az alaprendszer és hozzátartozó standard bővítmények összessége. A standard bővítményeken túl számos opcionális bővítmény és kiegészítő elérhető a Moodle rendszerhez, melyek segítségével bővíthetjük a Moodle funkcióit. Ezek lehetnek új aktivitások, tesztek, riportok illetve olyan eszközök, melyek a más rendszerekkel való kommunikációt segítik.

Figyelem

Kérjük legyen figyelmes a bővítmények használatakor. Nem megfelelő bővítmény telepítése befolyásolhatja a rendszer stabilitását és biztonságát.

  • Mindig gondolja át, hogy szüksége van-e a bővítményre! Sokszor a Moodle alapfunkciói között is megtalálhatjuk a megfelelőt.

  • Győződjön meg, hogy a bővítmény megfelelően működik a rendszer adott verziójával!

  • Törekedjen arra, hogy bővítményeit biztonságos forrásból szerezze be! (Moodle Plugins Directory)

  • Ha úgy gondolja, hogy a forrás nem megfelelő, ám mégis ragaszkodik a bővítmény használatához, akkor más webes forrásokon (fórumok, blogok) keressen megnyugtató visszaigazolást arra, hogy az eszköz használata biztonságos!

  • Bizonytalan bővítményt soha se próbáljon ki az éles rendszeren!

A Moodle bővítmények telepítéséhez kódszintű hozzáférésre van szükség, a bővítmények telepítésére nincs lehetőség webes felületen keresztül. Előfordulhat, hogy egy-egy bővítménynek a rendszer komolyabb erőforrásaihoz is hozzá kell férnie (LDAP, adatbázis meghajtók, külső programok), erről a bővítmény dokumentációja tájékoztat.

A bővítmények telepítésénél fontos, hogy az új bővítményt a Moodle mely könyvtárába helyezzük el, ezt a bővítmény típusa határozza meg:

A bővítmény telepítése az alábbi lépésekből áll:

7.3. ábra - Az újonnan telepített plugin észlelése.

Az újonnan telepített plugin észlelése.