Java appletek és flash animációk

Az appletek Java nyelven írt apró programok, melyek beágyazhatóak HTML oldalakba. Az applet már a Java első verziójában megjelent,és az első olyan eszköz volt amivel valódi interaktív tartalmakat lehetett a HTML oldalakba ágyazni. Ma már kétségtelenül elavult technológia, számos alternatívája van. Kétségtelen előnye, hogy az elmúlt lassan 20 évben hatalmas mennyiségű szabadon felhasználható applet vált elérhetővé az interneten, melyek hasznos segítséget nyújthatnak egy-egy tantárgy oktatásához.

Természetesen nem csak applet kiegészítőket használhatunk. Számos flash animáció gyűjtemény elérhető a világhálón. A flash hasonlóan az applethez már nélkülözhetetlen eszköze az interaktív, látványos és szórakoztató weboldalaknak, ám a mögöttes technológia teljesen más. A flash tartalom készítésének alappillére az animáció készítés, míg az applet esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kap a programozás. Fontosabb különbség azonban, hogy a flash technológia tulajdonosa az Adobe Systems, így a flash animációk készítéséhez használt szoftverek kereskedelmi eszközök.

Mivel mindkét eszköz ágyaztató HTML oldalba, ezért problémamentesen használhatjuk azokat mind a SCORM tananyagainkban, mind a Moodle kurzusainkban.

Java applet és Flash animáció hozzáadása a kurzushoz

Java appletek, Flash animációk és videók beillesztése Moodle oldalunk tananyag illetve tevékenység elemeinek leírásába és szövegébe a HTML szerkesztői módban történhet a legegyszerűbben. A beillesztéshez keressük meg a beilleszteni kívánt elemet az interneten. A legtöbb gyűjtemény esetén külön gomb, vagy link segítségével generálhatunk HTML beágyazó kódot. Ezt a kódot kell a vágólapra helyezni, majd a szöveg megfelelő pontjára beilleszteni. Az eredmény megjelenése legegyszerűbben szintén HTML formában szerkeszthető az iframe elem attribútumain keresztül.

A beillesztés folyamatát a következő videó mutatja be:

(Leírás)