A kezelőfelület

Az eXe-t arra tervezték, hogy rugalmas lehetőséget nyújtson a felhasználóknak a tananyagtartalom vagy tananyagforrás fejlesztéséhez, a személyes fejlesztési stílusuknak megfelelő módon.

Azon eXe felhasználóknak, akik előbb a tananyagszerkezetet szeretik meghatározni, a Tervező nézet segít a kurzus terv elkészítésében, mely igazodik a felhasználó által preferált hierarchia, rendszerezés kialakításához, például témák – szakaszok – egységek, vagy könyvek – fejezetek – megjegyzések stb. A vázlatos szerkezet könnyen módosítható, ahogy hozzáadjuk a tartalom részleteit.

Az iDevice (Taneszköz) panel a strukturális elemek gyűjteménye, mely leírja a tananyagtartalmat és a tevékenységeket. Olyan elemeket tartalmaz, mint például a célok, előismeret, esettanulmányok, sőt még szabad szöveget is. A tananyagtartalom létrehozásához válasszunk egy iDevice-t az iDevice menüből, majd írjuk bele a tananyagtartalmat.

A felhasználók képeket, matematikai egyenleteket és multimédiás elemeket (beleértve a jelenlegi videó formátumok többségét és az mp3-at) is beágyazhatnak – vagy csatolhatnak bármely más forrást – minden iDevice szövegszerkesztő mezőjébe. Ha nincs az összegyűjtött iDevice listában, az iDevice panelben olyan taneszköz, melyre szükségünk lenne, akkor az iDevice szerkesztő használatával újat is létrehozhatunk. Ennek használatáról a későbbiekben lesz szó.

Mihelyt van kész tananyagprogram, tartalmát exportálni tudjuk az eXe Export funkciójával többek között SCORM formátumban is.

A kezelőfelület megismerésére egy videón keresztül is lehetőség van. (

) (Leírás)

A szerzői munkaterület

Az eXe szerzői munkaterülete két munkazónából áll (8.1. ábra - Az eXe kezelőfelülete). A bal oldalléc tartalmazza azokat az eszközöket, melyeket a tartalomszerzők használhatnak a tartalom szervezése során. A Szerzői nézet egy vázlattáblát jelent, ahol az iDevice eszközök láthatók, szerkeszthetők, és látszik a tartalom. Ezen a munkaterületen található még egy Tulajdonságok fül is. A Tulajdonságok fület arra tervezték, hogy a tartalomszerzők a projekt alapadatait és rendszerezését megadhassák, valamint a projekt élőfejének grafikáját és a megnevezését is itt adhatják meg.

A képernyő bal oldalán helyezkedik el az eXe Oldalléc, mely tartalmazza a Tervező nézetet és az iDevice panelt.

A Tervező nézet eszközkészletében hozhatjuk létre a szerkezetet, amelyet a projekt megkíván. Ez különösen hasznos hosszú vagy bonyolult projektek esetén, melyek sok részből vagy témakörből állnak.

Az iDevices (Taneszközök) panel strukturális elemek gyűjteménye, melyek leírják a tananyagtartalmat. Például olyan elemeket tartalmaz, mint a Célok, Előismeret, Esettanulmány, szabad Szöveg. A tananyagtartalom létrehozásához válasszunk egy taneszközt az iDevices menüből, majd írjuk bele a tananyagtartalmat.

A felhasználható taneszközöket és az új taneszközök készítésének módját a következő link alatt elérhető videó mutatja be. (

) (Leírás)

8.1. ábra - Az eXe kezelőfelülete

Az eXe kezelőfelülete

A szerzői ablak.


Az iDevice szövegszerkesztőjének használatával bevisszük a tartalmat, amit szeretnénk, akárcsak a hagyományos szövegszerkesztő alkalmazásoknál. A szöveg formázása itt is viszonylag egyszerű, a szerkeszthető keretek felett található szerkesztő eszköztár pedig biztosít néhány alap formázási, keresési és hivatkozási funkciót. Mivel a szerkesztő működése igen intuitív, ennek részletes ismertetésétől eltekintünk.