Hasznos bővítmények bemutatása

Geogebra filter

A GeoGebra, egy dinamikus, interaktív matematikai szoftver, amely egyaránt használható a geometria, az algebra és az analízis oktatásához. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örved, egyre több matematika oktató használja sikerrel a hagyományos oktatás kiegészítésére. A Geogebra filter segítségével lehetőségünk van Geogebra állományokat integrálni a Moodle kurzusainkba. Az állományok integrációjához egy beágyazott appletet használ a bővítmény.

A bővítményt a http://docs.moodle.org/26/en/GeoGebra_filter címről tölthetjük. Itt a Moodle több verziójához elérhető a bővítmény. A bővítmény telepítése az általános útmutatót követi.

Az installációt követően a győződjünk meg róla, hogy a Kurzus kezelés / Szűrők menüpont alatt a GeoGebra filter bekapcsolt állapotban van-e (12.1. ábra - Szűrők bekapcsolása.).

12.1. ábra - Szűrők bekapcsolása.

Szűrők bekapcsolása.

A Beállítások hivatkozásra klikkelve módosíthatjuk a szűrő beállításait (12.2. ábra - A GeoGebra filter kurzus specifikus beállításai.). Itt beállíthatjuk a beillesztett applet méretét, illetve azt, hogy az applet-en milyen interakciók megengedettek.

12.2. ábra - A GeoGebra filter kurzus specifikus beállításai.

A GeoGebra filter kurzus specifikus beállításai.

A GeoGebra filter segítségével a kurzusunkhoz hozzáadott oldalakon hivatkozott GeoGebra állományokat a Moodle automatikusan a GeoGebra applet segítségével nyitja meg (12.3. ábra - A beágyazott Geogebra állomány.). Így nem kell mást tennünk, mint a GeoGebra állományt feltöltenünk, és egyszerű hivatkozással hivatkozni azt.

12.3. ábra - A beágyazott Geogebra állomány.

A beágyazott Geogebra állomány.

WIRIS math tools

A WIRIS matematikai eszközkészlet relevánsan megkönnyíti a matematikai formulák, számítások és ábrák elhelyezését a tananyagunkban illetve segítségével készíthetünk automatikusan javítható parametrizált matematikai tesztfeladatokat.

A bővítményt a https://moodle.org/plugins/view.php?id=25 címről, vagy a http://www.wiris.com/en/plugins/moodle/download címről tölthetjük le, telepítése az általános útmutatót követi. Figyelnünk kell arra, hogy a használathoz két bővítményt is telepítenünk kell. Külön bővítményt kell telepíteni a Moodle által használt TinyMCE szerkesztő programhoz és magához a Moodle rendszerhez. Részletes leírást az alább oldalon találunk: http://www.wiris.com/plugins/docs/moodle

A telepítést követően győződjünk meg róla, hogy a Portáladminisztráció / Segédprogramok / Szűrők / Szűrők kezelése menüpont alatt a WIRIS bekapcsolt állapotban van-e (12.4. ábra - WIRIS bekapcsolása.).

12.4. ábra - WIRIS bekapcsolása.

WIRIS bekapcsolása.

Ezt követően a TinyMCE szerkesztő eszköztára két új ikonnal bővül (12.5. ábra - TinyMCE szerkesztő új elemekkel bővült., 12.6. ábra - Egyenlet szerkesztő., 12.7. ábra - Mátrixok kezelése.). Melyek segítségével elérhető a WIRIS egyenlet szerkesztő bővítménye.

12.5. ábra - TinyMCE szerkesztő új elemekkel bővült.

TinyMCE szerkesztő új elemekkel bővült.

12.6. ábra - Egyenlet szerkesztő.

Egyenlet szerkesztő.

12.7. ábra - Mátrixok kezelése.

Mátrixok kezelése.

A WIRIS egyik nagy előnye, hogy Latex források is beilleszthetőek (12.8. ábra - Latex kódok használata a szerkesztőben.). Az oldal szerkesztése közben használhatóvá válnak a Latex jelölései, melyek az oldal megtekintéskor már megfelelő formában fognak megjelenni.

12.8. ábra - Latex kódok használata a szerkesztőben.

Latex kódok használata a szerkesztőben.


Az előzőekben bemutatott GeoGebra és Wiris szűrők telepítését videón is figyelemmel kísérhetjük a következő linkre kattintva: (

) (Leírás)