Hasznos bővítmények bemutatása

Open Source Physics

Az Open Source Physics bővítmény megkönnyíti a OSP-Compadre gyűjteményben (http://www.compadre.org/osp) található több száz EJS (Easy Java Simulations) alkalmazás beillesztését a Moodle kurzusainkba. (Az EJS alkalmazásokról bővebben az következő linken olvashat: http://www.um.es/fem/EjsWiki/)

A bővítmény telepítése nem tér el az általános útmutatótól, a bővítmény a következő hivatkozásra klikkelve érhetjük el: https://moodle.org/plugins/view.php?plugin=repository_osp

Fontos megemlítenünk, hogy a bővítmény nem kötelező függősége a EJSApp modul, ám ha igazán hatékonyan akarjuk használni érdemes ezt is telepíteni. Ennek telepítése nélkül csak a gyűjtemény (repository) kerül telepítésre, mellyel könnyebbé válik az alkalmazások elérése, ám ha a beágyazást is szeretnék könnyebbé tenni, akkor feltétlen telepítsük az EJSApp modult is (13.1. ábra - EJSApp tevékenység hozzáadása.). Az EJSApp modul telepítése is az általános útmutatót követi, a modul a következő linken érhető el: https://moodle.org/plugins/view.php?plugin=mod_ejsapp

Ha mindkét bővítményt sikeresen telepítettük, akkor a kurzusunkhoz hozzáadható tevékenységek között megjelenik az EJSApp.

13.1. ábra - EJSApp tevékenység hozzáadása.

EJSApp tevékenység hozzáadása.


Ha ezt választottuk akkor a tevékenység alapadatainak kitöltését követően a EJS alkalmazást nem feltöltjük, hanem az Állományválasztó megnyitása gombra klikkelve az Open Source Physics gyűjteményből választjuk ki (13.2. ábra - A gyűjtemény.). Természetesen ha más forrásból származó EJS alkalmazásunk van akkor azt is kényelmesen beágyazhatjuk ennek a bővítmények a segítségével (13.3. ábra - A beillesztett EJS alkalmazás.).

13.2. ábra - A gyűjtemény.

A gyűjtemény.

13.3. ábra - A beillesztett EJS alkalmazás.

A beillesztett EJS alkalmazás.

Az OSP modul és az EJSApp gyűjtemény telepítését videón is figyelemmel kísérhetjük a következő linkre kattintva: (

)

Java applet és flash animáció gyűjtemények - kísérletek interaktív szimulációja

A PhET Interactive Simulations kezdeményezés az amerikai kolorádói egyetem (University of Colorado Boulder) non-profit szabad elérésű tananyag (open educational resource-OER) fejlesztési projektje, mely 2002-ben a Nobel-díjas Carl Wieman kezdeményezése nyomán indult el. Az elnevezés a "Physics Education Technology" rövidítéséből jött létre, ám hamar más tudomány területek szimulációi, interaktív oktató programjai is megjelentek a gyűjteményben. Ma már több mint száz interaktív szimulációt találunk az a weboldalon a fizika, matematika, biológia, földtudományok és kémia területéről (13.4. ábra - Játékos megközelítés.).

A szimulációk gyakran nem a megszokott komolysággal közelítenek egy-egy valójában komoly témához. Az alkalmazásokban gyakoriak a humoros ábrák és humoros feladatok. A játékos megközelítésnek hála a tanulók között is nagy sikernek örvendnek az alkalmazások.A szimulációk 65 különböző nyelven érhetőek el, köztük magyarul is.

13.4. ábra - Játékos megközelítés.

Játékos megközelítés.

Az alkalmazásokat kényelmesen elhelyezhetjük a tananyagainkba, hiszen lehetőségünk van letölteni, vagy akár beágyazni is őket (13.5. ábra - Beágyazás.).

13.5. ábra - Beágyazás.

Beágyazás.

További applet gyűjtemények

Számos gyűjteményt találhatunk még a világhálón, melyek hasznosak lehetnek a fizika oktatásban.