Hasznos bővítmények bemutatása

OWLL oohoo Web-based Language Lab - MoodLL

Az OWLL tevékenység modul segítségével a hagyományos nyelvi labor funkcióit integrálhatjuk Moodle rendszerünkbe. A bővítmény támogatja mind az asszinkron, mind a szinkron oktatási formákat. Kiforrott, gyakran használt bővítmény, mellyel egészen új perspektívákat nyithatunk az elektronikus nyelvi oktatásban, hatékonysága a tiszta és kevert oktatásban is vitathatatlan.

A modul telepítése nem tér el az általános útmutatótól, ám ha teljes funkcionalitását használni akarjuk, akkor elengedhetetlen, hogy telepítsünk egy Red5 Media szervert (http://www.red5.org/). A Red5 a jelenleg piacvezető nyílt forráskódú média szerver. Funkcionalitásai hasonlóak a piacvezető kereskedelmi szoftverek(Adobe Flash Media Server, Wowza Media Server) funkcionalitásaihoz, így tökéletes nyílt forráskódú alternatívái ezeknek. A Red5 telepítéséhez és beállításához szükséges instrukciókat megtaláljuk a bővítmény telepítési útmutatójában, melyet a következő hivatkozásra klikkelve érhetünk el: https://moodle.org/plugins/view.php?plugin=mod_languagelab

Bővítményektől szokatlan módon részletes telepítési és felhasználói kézikönyvvel is rendelkezik, melyet a következő hivatkozásra klikkelve érhetünk el: https://oohoo.biz/files/6713/4876/8854/OWLL-UG-E.pdf

A modul telepítését követően a kurzusainkhoz hozzáadható tevékenységek között megjelenik a Language Lab-OWLL tevékenység (14.1. ábra - Language Lab-OWLL tevékenység hozzáadása a kurzushoz.).

14.1. ábra - Language Lab-OWLL tevékenység hozzáadása a kurzushoz.

Language Lab-OWLL tevékenység hozzáadása a kurzushoz.

A tevékenység hozzáadását követően modul kérni fogja, hogy a beágyazott flash alkalmazásunk számára engedélyezzük a mikrofonhoz való hozzáférést (14.2. ábra - Hozzáférés engedélyezése.).

14.2. ábra - Hozzáférés engedélyezése.

Hozzáférés engedélyezése.

A tevékenység alapbeállításain túl lehetőségünk van egy Master track felvételére vagy feltöltésére. A Master track egy olyan hang fájl, mely tanulók számra kiadott feladatokat, és megismétlésükhöz szükséges szünetet is tartalmazza. Ezekből tetszőlegesen sokat rögzíthetünk egymást után. Ezt a hangfájlt a hallgatók a feladat megoldásakor a New Recording gombra klikkelve hallják vissza, és a szünetekben rögzítődik a hallgatók által megismételt szöveg (14.3. ábra - Feladat megoldása.). Amikor az oktató visszahallgatja a rögzített anyagokat, hallja mind a válaszokat, mind a feladat szövegét.

14.3. ábra - Feladat megoldása.

Feladat megoldása.

A bővítmény számos további kollaborációs és vizsga lehetőséget biztosít, ám ezek részletes bemutatása túlmutat ezen jegyzet keretein.