Aggregátorok, Keresők

Aggregátorok:

Az aggregátorok feladata, hogy külső forrásból összegyűjtsenek adatokat, és adott felületen keresztül a leíró adatokat megosszák, a teljes szöveg, illetve a részletes tartalmat illetően pedig átirányítsák a felhasználókat a tétel eredeti oldalára.

Az OAI-PMH-n keresztüli aratásra (harvest) építő nemzetközi projektek, mint pl. a DRIVER vagy az OpenAIRE valójában aggregátorként működik, valamint ugyanilyen adatinfrastruktúrát valósít meg az OAIster, a BASE vagy a NARCIS is.Saját aggregátor építése (D-NET):

Akár intézményi, akár nemzeti szinten felmerülhet az igény, hogy több forrásból származó adatokat együttesen kellene kezelni. Ez az igény újfajta szoftverrendszerek kialakulásához vezetett, melyeket adatinfrastruktúrának nevezünk, és amely a konkrét adatgyűjtemények feldolgozását és felhasználását célozzák meg. Ilyen infrastruktúra kiépítésekor a következő két tényezővel és annak költségeivel kell számolni:

Az adatinfrastruktúra egyszerű és gyors, szabványokra épülő megvalósítására szolgál megoldással a DRIVER, melynek ide vonatkozó projektje a D-Net.

A D-Net

Célja a fejlesztők támogatása egy olyan keretrendszer biztosításával, melynek segítségével csökkenthető egy ilyen rendszer fejlesztési és üzemeltetési költsége. A D-NET egy szolgáltatásorientált infrastruktúrát (service-oriented infrastructure (SOI) ) támogat, ahol a tesztreszabhatósága, a nyitottsága, a megosztása, az újrafelhasználhatósága és az adott szolgáltatások hangolhatósága lehetővé teszi az ADLS (Aggregative Digital Library Systems) rendszerek fentarthatóbb kialakítását és üzemeltetését. Különböző D-NET szolgáltatási elemek tölthetők le és telepíthetők, melyek segítségével kialakítható a kívánt adatinfrastruktúra. A D-NET szolgáltatások a következő területek köré szerveződnek:

A D-NET futtatásával kialakított rendszerek a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

Keresőmotorok:

Vannak olyan nemzetközi keresőmotorok, melyek az adathalászat technikáját használva járják be az internetet, és a tartalmakat a hozzájuk kapcsolt metaadatok alapján indexelik, és saját relevanciameghatározás alapján súlyozzák, mint találat.

A legismertebb keresőmotorok a Google és a Google Scholar. A legismertebb adattár-alkalmazások figyelnek rá, hogy a Google Scholar által előírt feltételeknek megfelelően tüntessék fel a meta-tagokat a webes felületen a tételek mellett, így a fontossági feltételek szempontjából optimális értéket tudják elérni a találatok rendezésénél.

Léteznek olyan tudományos információk begyűjtését és közzétételét célzó keresők, illetve aggregátorok, melyek nem a teljes Internetet pásztázzák, hanem intézményi repozitóriumok tartalmát akarják összefogni.

Korábban már szót ejtettünk repozitóriumkeresőkről (14-15. old.); itt három címhivatkozást adunk meg:

Bielefeld Academic Search Engine (BASE)

http://www.base-search.net

Scientific Commons

http://en.scientificcommons.org/

Scirus

http://www.scirus.com/srsapp/